Folk University Jazz Band
BESCHRIJVING

De Folk University Jazzband (FUJB) bestaat uit een 6-tal enthousiaste muzikanten uit Harderwijk en de naaste omgeving en wordt vaak aangevuld met een gastzangeres. De naam van de band was verbonden met de volksuniversiteit, waarvan de bandleider tevens de oprichter was, maar kan evenzeer verwijzen naar het universiteits-verleden van de stad Harderwijk.
Sinds haar oprichting in 1991 heeft de band zich de improviserende muziekstijl eigengemaakt zoals die in de muziekwereld ontstond in de vorige eeuw in New Orleans, ook wel aangeduid als de klassieke jazz. Inmiddels heeft de band zich professioneel ontwikkeld en ruimschoots ervaring opgedaan met vele optredens, zowel op straat als op podia en jazzcafes. In oktober 1994 werd deelgenomen aan de muziekmarathon te Maartensdijk en kon uit handen van de jury waarin o.a. zitting had de bekende T.V.presentator Han Reiziger, verrassend een prijs in ontvangst worden genomen.
In mei 1997 maakte de band een studiereis naar New Orleans, de bakermat van de jazz. Met succes werd opgetreden op o.a. de Mississipi Riverboat en in de Bourbonstreet. Sinds 1998 is de band een der vaste huisorkesten van de Stichting Oude Stijl Jazzkring Noord Veluwe die iedere eerste zaterdag van de maand jazz-cafe in 't Coelenhage te Wezep houdt. In voorjaar 2004 werd naar aanleiding van het 12Ĺ jaar bestaan een CD uitgebracht getiteld Jazz at the Zuyderzee , verkrijgbaar bij Music House H'wijk.

De band brengt een mix van traditionele jazz nummers afgewisseld met af en toe een wat onbekend werkje. Het kenmerk is een vrolijk en muzikaal gebeuren overal waar een spontane lach muzikaal ondersteund of opgeroepen moet worden. Dat alles onder de bezielende leiding van Pieter de Graaf.
Het uitgebreide repertoire in de New Orleans-stijl jazz, waarbij elke liefhebber van jazz-oude-stijl aan zijn trekken komt, is veelzijdig en afwisselend. De hoofdmoot van het repertoire bestaat uit nummers uit de twintiger en dertiger jaren. En natuurlijk worden er ook stukken uit andere perioden gespeeld. Up tempo nummers zoals b.v. Dr Jazz, I Want A Girl, Sweet Georgia Brown en Weary Blues worden afgewisseld met nummers in een wat rustiger tempo zoals o.a. Do You Know What It Means To Miss New Orleans, Bealestreet Blues, Just A Closer Walk, Riverside blues , Petite Fleur ,Old rugged cross enz Alles bij elkaar het best te karakteriseren als swingende instrumentale en vocale dixieland. De bandleden doen er alles aan om hun gloed en enthousiasme voor de traditionele jazz stijl op een ongedwongen manier naar het publiek uit te stralen. De band wordt voor veel optredens gevraagd bijv. in het zakelijk circuit voor o.m. het World Trade Centrum te Rotterdam ; de NOS te Hilversum ; Sail A'dam en in de sociaal-maatschappelijke sfeer b.v. de bibliotheken in de regio; de Reuma Patienten Ver. te A'dam en Oranjefeesten. Verder ook officiŽle en officieuze en particuliere gelegenheden en feesten in het hele land.

De bandleden van dit vrolijk muziekmakend gezelschap zijn:


BEZETTING

Trompet:
Carl de Ruigh
Trombone:
Leendert van Bloois
Klarinet:
Bert Kroon
Slagwerk:
Klaas Brouwer
Banjo, gitaar:
Jan Blonk
Contrabas:
Ronald Wijnands
Zang:
Gastzangeressen

LINKS


Het jazz archief voor muziek en songteksten: Jazz Archief Pagina


Reageer op deze site via onze Email-pagina